23 Haziran 2014 Pazartesi

DEMİR ADAM "HASTA" OLDU/6. HASTALIK

Merhabalar,
Hastalık yazısı yazmak gerçekten çok nahoş bir durum fakat “eşekten düşeni eşekten düşen anlar” misali ne zaman bir konuyu merak etsem baktığım ilk yerlerden biri anne-bebek blogları oluyor. Oğlumun geçirdiği 6. Hastalıkta da bi kaç makale araştırdıktan sonra baktım ki doktorlarla aynı dili konuşmuyoruz annelerin deneyimlerine başvurmayı tercih ettim :)
Bir kere hastalığın adı çok itici “6. Hastalık”!!! Sanki ilk 5’i geçmiş, sıra 6.’ya gelmiş gibi anlaşılıyor. Oysa ki bu hastalığa neden olan virüs tip tipmiş. 6. tipine bir isim bulamadıklarından olsa gerek ismi böyle ezik kalmış. Bu hastalığı ne kadar aşağılasam az, çünkü oğlum tam 3 gün ateşler içinde kaldı. Üstelik ilk ateşlenmesi böyle 39-40 derecelere kadar çıkınca bu annenin aklını kaçıracak noktaya geldiğini tahmin edersiniz sanırım.
6. Hastalık oğlumu en keyifli olduğu yerlerden birinde, havuz başında yakaladı. Götürdüğümüz doktor boğazı biraz kızarmış deyice, “ilk tatilimizde çocuğu hasta ettik” diye ne kadar vicdan azabı yaşadım ah bi bilseniz… Meğer zaten tatile gittiğimizde pusuda bekliyormuş hain virüs, 10 gün kuluçka süresi varmış.
Eğer çocuğunuzun burnu akmıyor, öksürmüyor, kusmuyor yani hiçbir hastalık belirtisi göstermeden ateşler içinde yanıyorsa altıncı hastalık olabilir. Antibiyotikler bu hastalıkta işe yaramıyormuş, sadece ateş düşürücüler kullanılıyor fakat onlar da tam ve uzun süreli bir rahatlama sağlanamıyor. Döküntüler ateş tamamen düştükten sonra başlayıp 1-2 gün içinde kayboluyor.  Ama o ateş var yaaaa tam 3 gün sürdü… Okuduğum ve doktorumuzun söylediği kadarıyla da ortalama 3 gün ateş, sonra döküntü şeklinde bir seyri varmış “Ezik 6. Hastalığın”!!!
Burada kullandığımız ateş düşürücülerin adını yazmayacağım, çünkü çocuğunuzun ateşi böyle nedensiz yere yükseliyorsa doğruuuu doktora gitmekte fayda var. İnternet yüzünden kendi kendimizin doktoru olmaya başladık (!) ama kendi kendimize reçete de yazmayalım değil mi? Hele ki söz konusu olan çocuklarımızsa… Zaten doktorlar nedeni belli olmayan yüksek ateşten çok endişe duyup takip ediyorlar, döküntüyle sonuçlanınca 6. Hastalık olduğunu anlayıp rahatlıyorlarmış.
Bu arada 6. Hastalık , 6 ayla 3 yaş arasında genellikle bahar aylarında görülen bir hastalıkmış. Diş çıkarma zamanlarında da çocuklar kolay enfeksiyon aldıklarından dolayı ( her şeyle diş kaşıma eğiliminde olmaları nedeniyle) görülebiliyormuş, bizimki de tam bu döneme denk geldi. 13. Ayda ilk dişlerini çıkaran oğlum, ilk ateşli hastalığını da bu dönem yaşamış oldu…
İşte ilk hastalıkta böyle geldiii geçtiii… Eğer bu yazıyı okurken çocuğunuzun nedeni belli olmayan yüksek ateşi varsa doğruuu doktora, eğer tanı almış bir altıncı hastalığı varsa panik yok, sabır var anlaştık mı?
“Çocuklarımız hasta olmasın yaaaa!!” diyerek bu yazımı noktalıyorum.
Sevgiler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder